Welke oefeningen moet ik doen?

1. Kies oefening voor de juiste spiegroep

Een open deur misschien, maar je staat ervan versteld hoe vaak oefeningen nog verkeerd worden ingedeeld. Met meer dan 1000 oefeningen is dat voor beginners natuurlijk helemaal geen schande. Je moet ergens beginnen met het doen van oefeningen. Als je jouw borst wilt laten groeien, kies dan liever voor bankdrukken dan voor pull ups. En je biceps zullen maar wat lastig groeien als je overhead dumbbell extensions doet bijvoorbeeld. Dus ja, als je geen idee hebt waar een oefening voor is, dan is oefening keuze wel heel belangrijk!

2. Isolatie oefening op een machine

Ik zeg niet dat je beter voor isolatie oefeningen kunt kiezen dan multi-joint oefeningen, hè. Isolatie oefeningen op de tweede plaats betekent dat dit oefeningen zijn waar je heel zeker kunt zeggen wat de limiterende spiergroep is tijdens de oefening. Het is namelijk heel moeilijk om te smokkelen op een isolatie machine. Tijdens een leg extensie weet je 99,9% zeker dat je faalt door je single-joint quadriceps. Met hoeveel procent zekerheid durf je te zeggen dat deze spieren de limiterende factor zijn tijdens de squat? Als je dus zeker wilt weten dat een bepaalde spiergroep een groeiprikkel krijgt: kies voor een machine isolatie oefening (en kijk op het plaatje bij de machine welke spiergroep je traint).

3. Machine multi joint en losse isolatie oefeningen

Ook bij machine multi joint oefeningen (chest press machine, pull down, et cetera) en losse isolatie oefeningen (biceps curl, cable fly, et cetera) kun je ook nog met een relatief grote zekerheid zeggen welke spiergroepen je activeert en welke spiergroep de limiterende factor is. Tijdens een multi-joint oefening krijgen meerdere spiergroepen vaak een groeiprikkel. Echter, er is maar één spiergroep die de grootste prikkel krijgt. En dat is de spiergroep die ervoor zorgt dat je niet nog een extra herhaling kunt maken. Kortom, het wordt bij een multi-joint machine al iets moeilijker bepalen welke spiergroep het meest getraind wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Shopping Cart